Artikelen
Hier komen interessante artikelen te staan.
Bestijgen waarom ?
Bestijgen/berijden, zonder dat er sprake is van voortplanting, is een veel voorkomend fenomeen onder honden. Er zijn honden die op knuffels of dekentjes rijden, er zijn honden die de benen van mensen bestijgen en het komt ook veel voor tussen honden onderling. Al met al is het gedrag wat voor hondeneigenaren vaak als "gênant" wordt ervaren.
Lees hier verder.
Lichaamstaal van honden
Honden communiceren non-stop met hun omgeving. Zij zenden constant signalen uit die informatie geven over hun gesteldheid. Zij doen dit voornamelijk via lichaamstaal. De lichaamstaal van een hond omvat de stand van elk lichaamsdeel. Zowel afzonderlijk, als in het geheel genomen. Zowel in stilstand, als in beweging. Vanaf het puntje van een hondenneus, tot aan het uiterste topje van de staart en vanaf de tenen tot aan de oren. Zelfs de haren van honden kunnen signalen afgeven.
Lees hier verder.
Dominantie - wat denk je zelf?
Dominantie. Het is een veelbesproken onderwerp binnen de hondenwereld. Het blijft niet alleen een populaire term, maar het is ook het middelpunt van uitgebreide- en soms zeer felle- discussies. Van wetenschappers tot hondenprofessionals tot hondenliefhebbers. De meningen, theorieën en definities verschillen. Zodoende lijkt het mij goed om duidelijkheid te geven over hoe HondenLot hier in staat. Voordat ik mijn visie hierover geef, beschrijf ik eerst mijn interpretaties van een aantal verschillende gedachtes en theorieën over dominantie bij huishonden.
Lees hier verder.
"Een pup is toch een onbeschreven blad?"
Het zijn uitspraken die je regelmatig hoort onder hondenliefhebbers. “Ik wil een pup, want alleen een pup kan ik helemaal vormen en opvoeden zoals ik zelf wil”. Wanneer men honden ziet die ongewenst gedrag tonen, dan hoor je vaak iets in de trend van: “die hond is gewoon niet goed opgevoed, het ligt nooit aan de hond hoor, het ligt altijd aan de mensen”.
Lees hier verder.
Uitvallen: het effect van één negatieve ervaring
Een hond die uitvalt naar andere honden, doet dat eigenlijk nooit “zomaar”. En ook maar zelden “plotseling”. Voor de meeste honden geldt, dat er een historie vooraf gaat aan het uitvallen. Het uitvallen is de climax. Ervaringen die een hond in de loop van zijn leven opdoet, zijn bepalend. Zelfs één negatieve, kan daarvoor al genoeg zijn.
Lees hier verder.
Kan een hond zich schuldig gedragen?
Er verschijnen nog steeds vele verhalen, foto's en filmpjes over honden die zich “duidelijk schuldig voelen”. De beelden worden gretig gedeeld. Veel mensen vinden het vermakelijk om te zien hoe honden wegduiken of met een bepaalde blik naar hun eigenaar kijken wanneer deze hen met de camera benadert. In de meeste gevallen is er voorafgaande aan de opname iets gesloopt of opgegeten door de hond. De mens komt vervolgens de kamer binnen en zegt iets in de trend van: “Wie heeft dit gedaan? Ben jij stout geweest? Je gedraagt je duidelijk schuldig!"
Lees hier verder.
Op straat valt mijn hond wel uit, maar ergens anders niet?!
Een heleboel honden vallen vooral uit als ze op straat lopen en daar een onbekende hond of een onbekende persoon tegen komen. Sommige honden doen iets “raars”; ze vallen namelijk op straat wel uit, maar kunnen ogenschijnlijk zonder problemen mee naar een show, wedstrijd, workshop of de hondenschool. Hoe zit dat?
Lees hier verder.
Het is maar een hond dus..........
'Het is maar een hond’ is een uitspraak die veel gehoord is wanneer het gaat over opvoedingstechnieken. Dit zinnetje heeft een hele brede lading. Het is maar een hond en we moeten oppassen dat we ze niet vermenselijken. Een osteopaat voor je hond? Doe niet zo gek. Elke hond als individu benaderen? En waarom praten jullie eigenlijk met jullie honden? Straks moeten we nog met de honden naar de psycholoog….Een hond is maar een hond en die zul je als hond moeten behandelen….
Lees hier verder.
Wat doe jij als anderen kijken?
Een hond die uitvalt naar andere honden of naar personen op straat, is niet alleen maar vervelend. Vaak word je als eigenaar aangesproken op het gedrag van je hond, ook als het gaat om “alleen maar” blaffen. De druk om iets te doen op het moment dat je hond uitvalt, is vaak groot en leidt er nog wel eens toe dat je je hond op dat moment corrigeert. Toch is dat heel erg onverstandig.
Lees hier verder.
Wandelen met je hond; vaste of wisselende route?
De manier waarop wij onze honden uitlaten, beinvloedt voor een groot deel hun gedrag. Kan je hond voldoende snuffelen? Zit hij aan de lijn uit veiligheids-overwegingen of is het jouw manier om hem te sturen? En waar wandel je eigenlijk met hem? Zorg je voor afwisseling of loop je altijd dezelfde route?
Lees hier verder.
Stress-signalen herkennen
Honden zijn zeer conflictvermijdende dieren die communiceren via hun lichaamstaal. Via geritualiseerde signalen kunnen honden elkaar kenbaar maken dat zij zich niet op hun gemak voelen bij een bepaalde situatie. Goed gesocialiseerde honden zullen hier gepast op reageren. Met deze signalen geven honden aan dat ze meer ruimte nodig hebben en dat zij deze situatie liever zouden willen vermijden. Signalen die dus iets zeggen in de trend van:
"Geef mij ruimte, ik wens geen conflict".
Een conflictgevoel brengt stress met zich mee. Deze signalen worden daarom ook wel stress-signalen genoemd. Honden tonen deze signalen ook richting mensen. Als je met honden omgaat is het heel erg belangrijk dat je deze signalen herkent, zodat je weet wanneer een hond zich ongemakkelijk voelt bij een situatie en jij hier gepast op kan reageren. Wanneer je deze signalen waarneemt kun je de hond helpen door de hond uit de situatie te begeleiden of door zelf meer afstand te nemen indien de signalen naar jou toe gericht zijn.
Gepast reageren voorkomt risico op escalatie. De meeste bijtincidenten ontstaan wanneer de betreffende mensen zich niet bewust zijn van de vele stress-signalen die de hond vooraf afgeeft. Agressie wordt pas ingezet nadat er niet gepast wordt gereageerd op de conflictvermijdende stress-signalen.
Lees hier verder.
De Schokkende Waarheid
Soms lopen hondeneigenaren tegen gedragsproblemen aan met hun hond en dan is het heel begrijpelijk dat men op zoek gaat naar een oplossing. Denk hierbij aan problemen als het niet komen wanneer de hond geroepen wordt, honden die onbenaderbaar en gefixeerd raken tijdens het jagen, honden die overmatige agressie vertonen, honden die ongewenst afval of poep eten wanneer ze loslopen, etc.
De eigenaren van deze honden zoeken op internet naar een oplossing of zij belanden in dierenwinkels en verwachten daar deskundig advies te krijgen. In de winkels vinden ze de zogenaamde 'e-collars' of stroombanden. Ze zijn overal in Nederland te koop. Het betreft een halsband met een kastje/verdikking die aan de achterkant ijzeren drukpunten heeft die tegen de hals van de hond geplaatst dienen te worden. Bij deze halsband zit een afstansbediening.
Lees hier verder.